Begeleiding

Begeleiding

Uwzorgbelang biedt passende zorg en individuele begeleiding. Het dagelijks leven zit vol met activiteiten die van belang zijn voor het behoud van kwaliteit van leven, bijvoorbeeld boodschappen doen, de administratie bij houden of gewoon een eenvoudige wandeling maken. Uwzorgbelang biedt  begeleiding en persoonlijke ondersteuning bij activiteiten die moeite kosten bijvoorbeeld waarbij de mantelzorgers onvoldoende hulp kunnen bieden.

 

Uwzorgbelang biedt persoonlijke begeleiding en ondersteuning thuis en/of in de omgeving. Samen met zorgverleners worden verschillende vaardigheden aangeleerd zoals, omgaan met beperkingen, het indelen van de dag, het verminderen van problemen, et cetera. De begeleiding wordt door een klein betrokken team aangeboden. Er is aandacht voor sociale contacten, bewegen, goede voeding, geheugentraining, rustmomenten en hobbymatig bezig zijn. Bij hulp en begeleiding kan gedacht worden aan:

  • begeleiding en/of vervoer naar afspraken (ziekenhuis, huisarts, familie et cetera);
  • boodschappen doen, samen winkelen en wandelen;
  • begeleiding bij het (leren) structureren en organiseren;
  • hulp bij het indelen van de dag en het ondernemen van activiteiten.

 

Mensen met individuele begeleiding thuis krijgen een persoonlijk begeleider toegewezen. Deze vaste begeleider voert de begeleidingsgesprekken en zal het meeste contact onderhouden. Afhankelijk van de omvang van de zorgvraag, wordt mogelijk een tweede begeleider ingezet om u te begeleiden.

 

Begeleiding

Door tijdig goede zorg en ondersteuning (proactief) aan kwetsbare ouderen te bieden, kan ouderen en mantelzorgers veel leed bespaard blijven en kunnen crisissituaties voorkomen worden. Het is dus van belang om onregelmatigheden van gedrag en omgeving te signaleren en ervoor te zorgen dat iets met de signalen wordt gedaan. Dit betekent proactief handelen. Door verschillende partijen kan worden gesignaleerd dat er iets aan de hand is wat op (vergrote) kwetsbaarheid van een oudere duidt.

 

Matched-careprincipe

De sociaal werker zorg biedt cliënten en hun cliëntsysteem behandeling, zorg en ondersteuning. Hierbij staan de cliënt en het cliëntsysteem centraal. Er wordt gestreefd naar (behoud van) zoveel mogelijk eigen regie en zelfstandigheid, autonomie met behulp van gezamenlijke besluitvorming en matched-care- en advance-careplanning.

 

De sociaal werker zorg werkt volgens het principe van matched care, oftewel passende zorg. Dit staat voor het afstemmen van de ondersteuning en zorg op kenmerken van de cliënt. Hierbij gaat het om kenmerken als de ernst van de problematiek, mentale en sociale vaardigheden, omgevingsfactoren en de wensen en behoeften van de cliënt en het cliëntsysteem. De sociaal werker zorg neemt alleen taken over indien dat écht noodzakelijk is en zet aan tot zelfmanagement. De hulpvraag kan tijdens de ziekte regelmatig veranderen. Soms is er behoefte aan inzet van intensieve ondersteuning en soms ontstaat een relatief rustige fase waarin de casemanager dementie vooral volgt met een beperkte inzet.